Mahir Mujić: Trener je moju želju, volju i htjenje kanalisao na pravi način

Portal Moje trčanje koji “drži” na okupu zajednicu kako rekreativnih tako i profesionlanih trkača posvetio je pažnju članu AK Pace-a Mahiru Mujić. Prenosimo tekst sa njihovog portala.

Jedan od naših trkača koji je u drugom dijelu ove godine najviše privukao pažnju svojim rezultatima je definitivno Mahir Mujić.

Prethodnih godina ga nije bilo u našoj tabeli Top 50 polumaratonaca jer mu je lični rekord bio iznad 1:30, dok za Top 50 treba minimalno 1:28 – 1:29.

Godinu je počeo dobro, sa ličnim rekordom na polumaratonu u Splitu (1:30:07), ali i maratonu u Beču (3:25:21). Međutim posebno se istakao jer je do kraja 2019. napravio nove velike pomake, 1:22:17 na 21,1km (Beograd) i 36:39 na 10km (Brod).

Ipak nije išlo baš glatko…– Na polumaratonu u Tuzli 21. jula sam došao do “zida” gdje sam jednostavno vidio damoram nešto mijenjati.

Trčao sam jedan od svojih najgorih rezultata na polumaratonu:1:41:10. Počeo sam više trenirati i zapinjati, što je opet dovodilo do još većeg pada rezultata, uz narušavanje zdravlja, priča Mahir Mujić.

Promjenu u njegov rad je donio trener Jonuz Zoranjić.Promjenu u njegov rad je donio trener Jonuz Zoranjić.

– Raspitujući se okolo došao sam do svog sadašnjeg trenera Zoranjića. Rekao sam mu da bih do kraja godine volio odraditi polumaraton na 1:25, a da bih se zadovoljio i sa 1:26, a on mi onako hladno kaže: “Samo me slušaj i ide to debelo ispod”.

Trener jenapravio plan gdje smo prvo krenuli u moje “resetovanje” pa onda u trening napretka. Bilo je čudno, ja pravim loše rezultate, a čovjek me odmara…

Ali na prvoj trci sam vidioda mi je baš to trebalo, kaže Mujić o saradnji sa trenerom.

Ističe da je “u sezoni koja nije obećavala, naišao na pravog čovjeka”.

– On je svu moju želju, volju i htjenje kanalisao na pravi način vjerujući da mogu napraviti velike rezultate.

Da budem iskren, nisam mu vjerovao i zbog toga sam imao mentalnu barijeru određeni period.

Veoma je bitno da vjerujete u sebe i u ljude koji vam govore da možete nešto napraviti iako vama to zvuči nerealno, govori Mujić. Popravio je svoj lični na 10km za četiri minute, a polumaraton za sedam.

Kao važan pokazatelj napretka napominje i to da je na treningu istrčao 800m ispod 2:10. U sljedećoj sezoni želi nove pomake.

– Planovi su da se sa polumaratonom spustim ispod 1:20, a 10 km ispod 35 minutate da se lagano približavam našoj trkačkoj eliti.

Sljedeće godine neću trčati maraton,tako da je fokus brzina i kraće trke, zaključio je Mahir Mujić.

Mujić je i inicijator pokretanja Atletskog kluba Pace Konjic.– Ciljevi AK Pace Konjic su razvoj atletskog sporta i aktivacija mladih ljudi.

Jedan od projekata je Konjički noćni cener zakazan za 4. jula 2020., a priliku za pripremu te trke svi zainteresovani će imati kroz drugi projekat AK Pace koji premijerno najavljujemo, a to je Škola trčanja Pace.

Ona je zamišljena tako da potakne kako mlade, tako i one malo starije na rekreativno trčanje kao redovnu aktivnost i stil života.

Škola trčanja je namijenjena početnicima, rekreativcima, naprednim i iskusnim trkačima, onima koji žele da unaprijede svoju formu, poboljšaju svoj rezultat, prošire svoja znanja o trčanju, i najvažnije, da se druže i dobro zabave, izjavio je Mujić.

Hvala Moje trčanje 🙂